Sellainen tavallinen

Lehdistön sananvapautta on...

  • Eduskuntavaalit 2015
    Eduskuntavaalit 2015
  • Kuntavaalit 2017
    Kuntavaalit 2017
  • Presidentinvaalit 2018
    Presidentinvaalit 2018

...on jättää suuri ryhmä äänioikeutetuista esittämättä kannatusmittauksissa.

-

Aiemmin lähestyin Julkisen sanan neuvostoa sähköpostitse ja kysyin, että voisiko JSN ohjeistaa medioita esittämään äänestämättömien määrän kannatusmittauksien yhteydessä. Sähköpostin liitteenä olivat kolme oheista kuvaa. (Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla kuvia.)

Vastaukseksi sain, että JSN tai valtio ei voi ohjeistaa tai suositella medialle tapaa uutisoida kyselytutkimustensa tuloksista, koska se rajoittaisi sananvapautta. Tällainen rajoittaminen ei kuulu demokraattisiin maihin.

-

Hämmästyin kieltävästä vastauksesta, mutta ymmärrän. Kuitenkin Vastuullisen journalismin kampanjan aikana tahtoisin median herättelevän nukkuvia äänestäjiä, jotka ovat mielestäni suuri osa demokratiaamme. Muista oheiset kuvat.

-

Kannatusmittausten uutisointiin tulisi saada muutos, koska kannatusmittaukset suosivat varmojen äänestäjien puolueita vakiinnuttaen näiden asemia. Kannatusmittaukset esittävät kuitenkin vain puoluetta äänestäneiden osuuksia annetuista äänistä, kun antamattomat äänet jätetään esittämättä.

-

Mielestäni äänestys koettaisiin voimakkaammaksi tavaksi vaikuttaa, kun nähtäisiin antamattomien äänien määrä paljon suurempana kuin suosituimman puolueen äänimäärä.

-

Prosenttipeliä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Erikoinen vastaus JSN:ltä ja muka rajoittaisi lehdistön sananvapautta? Minusta nuo kuvat ovat ihan hyväksyttäviä ja etenkin, että muut puolueet pitää näyttää kokonaisuudessaan eikä piilottaa. Esimerkiksi Siniset näkyvät omalla graafillaan vaikka heidät olisi pitänyt sysätä sinne muut-graafin alle ja jotta olisi tasa-arvoista kohtelua, pitäisi muut-graafit avata.

On tässä muitakin pulmia kuten se, että puoluetuet hyödyttävät vanhoja puolueita ja ulkopuoliset puolueet eivät saa mitään. Tähänkin olisi ratkaisu, että annetaan puoluetukea 1 euro per äänestäjä.

Mutta media vaan estelee kunnollista näkyvyyttä, ellei sitten puolue aiheuta jotain kohahduttavia uutisoinnin ylittäviä juttuja. Niissä taitaa olla enemmänkin rahakysymys, että laitetaan johonkin lehdistöön etupuolen uutisiksi.

Olisi hyvä, jos on erillinen vaalikanava tv-tarjonnassa, niin sinne voisi ihan hyvin laittaa ne ulkopuoliset puolueet vanhojen puolueiden kanssa keskustelemaan ja silloin näkyvyys on taattu. Nyt ei ole vaan laitetaan erikseen puoluetentit.

EDIT: Lisätty Sinisten graafi-ihmettely median gallupeissa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

En todellakaan ymmärtänyt miksei voisi edes suositella tai ottaa asiaa esiteltäväksi eteenpäin.

Suositus ei ole mielestäni kielto tai rajoitus käyttää vanhaa tapaa uutisoida kannatusmittauksista, mikä ei rajoita perustuslaillista sananvapautta.

Onnistuisikohan jonkin "standardin" kehittäminen kannatusmittauksiin, jonka saisi sisällytettyä lainsäädäntöön viralliseksi tavaksi ja lehdistö voisi käyttää myös entistä tapaansa sananvapauteen vedoten.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä taitaa olla sellainen harvinainen tilanne, että kaikki erisuuntaisa näkemyksiä esittäneet ovat oikeassa. Blogisti on oikeassa siinä, että kannatusmittausten tulokset ovat jokseenkin arvottomia, jos niissä ei kerrota, kuinka suuri osa haastatelluista ei ilmoittanut puoluekantaansa. Tämä osa on kai yleensä ollut siinä 40 % kieppeillä. JSN on oikeassa siinä, että sen ei kuulu ohjeistaa median uutisointia tuolla tasolla. Se tehtävä, palautteen antaminen ja johtopäätösten teko kuuluu lukijoille.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Harva kuitenkin antaa palautetta, kun taas tällaisen muutoksen toteutuminen vaatisi arviolta todella paljon palautetta.

Neuvostolta saamassani vastauksessa kysymykseeni ehdotettiin mielipidekirjoituksilla vaikuttamista, mikä tuntuu turhauttavalta, kun mielestäni uutisointi mahdollisimman oikein ja puolueettomasti vaikuttaisi sisältyvän journalistin ammattietiikkaan.

Yleensä kerrotaan kannatuskyselyihin vastaamattomien määrät, mutta kokonaiskuva jää pimentoon, kun vastaamattomat hävitetään prosenteista.

Samalla puolueiden osuudet suurenevat, kun osuudet lasketaan vain annetuista äänistä.

Kannatusmittaukset uutisoidaan nykyään mielestäni "vaalien tuloksina" eikä kannatusmittauksien tuloksina.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Harva kuitenkin antaa palautetta, kun taas tällaisen muutoksen toteutuminen vaatisi arviolta todella paljon palautetta".

Käytännössä se palaute näkyy levikkilukujen laskuna, vaihtoehtomedioiden käyttäjämäärien kasvuna ja jossain määrin myös siirtymisenä ulkomaisten lehtien kuten Financial Timesin lukijoksi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #5

Totta. Perinteiset mediat kuitenkin tavoittavat paremmin valtaväestön jopa äänestämättömätkin, minkä takia juuri äänestämättömien näkymättömyys vaikuttaa äänestysinnokkuuteen.

En millään tahdo uskoa, että 30 % äänioikeutetuista jättää äänestämättä, koska he eivät vaan äänestä. Uskon, että ainakin osa äänestäisi, jos näkisi antamattomien äänien määrän ja mahdollisuutensa vaikuttaa.

On aivan käsittämätöntä, että antamattomat äänet vaikuttaisivat helposti vaalien lopputulokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset