Sellainen tavallinen

Kova brexit - miksiköhän?

Saanko muistuttaa Jean-Claude Junckerin sanoista, kun brexit-sopimusta ei tahdo millään syntyä.

Iltalehti: Jean-Claude Juncker: Kukaan ei enää uskalla erota EU:sta, kun he näkevät miten Britanniaa rangaistaan, 20.3.2017
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201703202200088531_ul.shtml

 

Tämä tuli mieleeni, kun luin EU-vihamielisyydestä ja itseaiheutetusta pula-ajasta.

Iltalehti: IL-analyysi: Pöytä EU-vihamielisyydelle katettiin jo vuosia sitten - näistä neljästä syystä Britannia haluaa eroon EU:sta

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2f093d3a-7c91-472b-89d2-b1baed9e4884_u...

 

Eu on rauhanprojektiksi aika kostonhaluinen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juncker ei puhunut rankaisemisesta mitään, se oli Iltalehden keksintö ja huonoa journalismia vetää se vieläpä otsikkoon.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Myös muut EU-johtajat ovat aiemmin uhkailleet rankaisevansa Britanniaa ikävillä seurauksilla, jotta muut maat eivät seuraisi sen esimerkkiä. Uhkauksista kertoi pääministeri May viime joulukuussa."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo lainaus kertoo vain sitäkin selvemmin, kuinka surkean asenteellinen on tuo Iltalehden juttu.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

EU:sta voi lähteä, jos haluaa. EU ei ole mikään Neuvostoliitto, joka lähetti panssaridivisioonansa Unkariin 1956 ja Tsekkoslovakiaan 1968.

Jos EU:sta haluaa lähteä, niin se kannattaa suunnitella hyvin. Vielä tähän päivään mennessä en ole kuullut arvioita brexitin seurauksista Britannialle kokonaisuudessaan, kun brexitin puolustajat leimaavat sen pelotteluksi. Kansan tahdon toteuttaminen sokean orjamaisesti ei ole demokratiaa, vaan oklokratiaa (järjestäytymättömien kansanjoukkojen valtaa).

Viisas tapa lähteä EU:sta olisi laatia suunnitelma lähtemisestä ja alkaa toteuttamaan sitä asteittain sen sijaan, että se toteutettaisiin kertarysäyksenä kuten Britannia on nyt toteuttamassa sitä. Nykyaikainen demokratia yhdistää sen, mitä kansa haluaa, siihen mitä asiantuntijat pitävät mahdollisina. Miten mahtaisivat suomalaiset äänestää, jos kansanäänestyksessä verot haluttaisiin valtion maksettavaksi?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

EU:n panssaridivisioonana toimii Euroopan keskuspankki ja raha. Paljon hyväksyttävämpää käyttää rahaa valtansa pönkittämiseen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta minulle ei avaudu vertaus verrata Euroopan keskuspankkia panssaridivisioonan etenkin, kun Britannia ei edes ole euron jäsen. Jos herra Tuononen ensiksi perehtyisi Euroopan keskuspankin tehtäviin ennen kuin alkaa heittämään absurdeja vertauksia ilman mitään perusteita. Euroopan keskuspankki itse määrittelee tehtävikseen euron hallinnoinnin, hintavakauden ylläpitämisen ja EU:n raha- ja talouspolitiikan hoitamisen.

Lähde: https://europa.eu/european-union/about-eu/institut...

Mikään noista ei tue vertausta verrata Euroopan keskuspankkia panssaridivisioonaan. Britannialla on täysi oikeus lähteä EU:sta, mutta kun ja jos he lähtevät, niin heidän on turha odottaa, että he voivat EU:n ulkopuolella säilyttää EU-jäsenyyden etuja. Sellaista vapaamatkustamista EU ei tule sallimaan, vaikka EU:n vastustajat tuntuvat tekopyhästi itkevän sellaisten toiminnan puolesta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #10

Rahastahan koko neuvotteluissa on kyse.

Hyvin Euroopan keskuspankki onnistui vaikuttamaan Berlusconin hallituksenkin eroamiseen 2011 vaikka hoitaa vain mainitsemiasi talouden osa-alueita.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #12

Kyse on tarkemmin ottaen finanssiasiosta, ei rahapolitiikasta. Näistä vain rahapolitiikka on EKP:n vastuulla.

"Hyvin Euroopan keskuspankki onnistui vaikuttamaan Berlusconin hallituksenkin eroamiseen 2011 vaikka hoitaa vain mainitsemiasi talouden osa-alueita."

Italian valtionvelka on noin 40,000 euroa per asukas, kun Suomen valtionvelka on vielä 20,000 per asukas. Italiassa on noin 60 miljoonaa asukasta. Lähteinä käytän kummankin maan velkakelloja:

http://velkakello.fi/
https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/italy

Loppuun vielä huomautan, että kansallisella velkaantumisella on taipumusta kiihdyttää inflaatiota, koska velan ottaminen merkitsee sitä, että enemmän rahaa kansantaloudessa ja yleisesti kierrossa (ks. rahan kvantiteettiteoria) ts. jos esim. kierrossa oleva rahamäärä kaksinkertaistetaan niin myös hintataso tulee luultavasti suunnilleen kaksinkertaistumaan.

EKP suhtautuu tämän takia erittäin nihkeästi valtioiden varomattomaan velkaantumiseen, kuten Kreikassa tapahtui. Pitää myös muistaa, että jos valtio haluaa saada velkarahaa markkinoilta, niin sen pitää pystyä maksamaan jo sen ottamille veloille korkoa. Tällä asialla ei ole suurtakaan merkitystä silloin, kun korkotaso on alhaalla, mutta jos korot alkavat nousta, niin se kasvattaa myös korkomenoja asteittain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"EKP suhtautuu tämän takia erittäin nihkeästi valtioiden varomattomaan velkaantumiseen, kuten Kreikassa tapahtui."

Mitenkäs Kreikan valtionvelka on kehittynyt sen jälkeen kun EU ja EKP otti Kreikan talouden hoitoonsa. EU haluaa vain yksityistää velkaantuneiden valtioiden omistuksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansanäänestys EU-erosta oli Britannian päättäjiltä historiallinen virhe. Eteenpäin ei kuitenkaan päästä ilman uutta kansanäänestystä samasta aiheesta. Siihen saattaa mennä vielä vuosi kaksi, siihen asti Britannia on epämääräisessä välitilassa.

Toivottavasti tämä lopettaa kaikki kansanäänestykset, niillä ei tosiaan ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Edustuksellisessa demokratiassa päättäjillä on sentään poliittinen vastuu toiminnastaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Mitä poliittinen vastuu on käytännössä?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei mitään. Suomessa poliittinen kultainen virka jossakin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #9

Joku kantaa poliittisen vastuun ja joku hyötyy poliittisesta päätöksestä, mutta poliittinen vastuu ei korvaa poliittisen päätöksen menetyksiä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mitä poliittinen vastuu on käytännössä?"

Yleensä oman edun ajamista ainakin poliitikkojen kohdalla.
Sama kuin esim. Kataisella joka hoki populistisesti "vastuu vastuu vastuu" ja vastuuttomiksi syytti tietenkin toisia. Ihan kuin hänen "vastuu" -sanansa olisi aidosti jotain tarkoittanut. Sitten karkaili kesken kaiken parempiin virkoihin EU:n puolelle hoidettuaan asiat huonosti Suomessa.

Kun joku poliitikko puhuu vastuusta, niin hälytyskellot soivat todella kovaa heti. Useimmissa tapauksissa se poliitikko ei itse ole valmis luopumaan mistään itselle aidosti tärkeästä - töppäilee sitten kuinka paljon tahansa. Vastuu sanana on vain yksi poliitikkojen hämäyssanoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Kataisen vielä enemmän käyttämä ilmaisu oli "tolkullinen" politiikka.

Pekka Iiskonmaki

Irlannin edut on turvattava.

Englantilaiseet ovat sikaillee maailman historiassa ihan riittävästi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Toivottavasti tämä lopettaa kaikki kansanäänestykset, niillä ei tosiaan ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Edustuksellisessa demokratiassa päättäjillä on sentään poliittinen vastuu toiminnastaan."

Jasso seuraavaksi sitten hyväveliporukat valkkaa valtuustot ja etuuskunnan uudet taksisuharitko.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan mukava nähdä miten brittanialle lopulta käy vaikka 10v. päästä.. Mielenkiintoista vähintään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä.
Todennäköisesti ei erityisen huonosti jos ei hyvinkään.
Itsenäisyys ei ole mitään uutta, itsenäisinä elää varmasti enemmistö kansoista.

Mielenkiintoista on myös miten unionille käy.
Kehittyykö vai kuoleeko?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällainen taivastelu on turhanpäiväistä. Jos Englanti haluaa, se voi erota vaikka ensi viikolla EU:tsa eikä EU panisi hanttiin.

Kyse on siitä, että Britannia haluaa hyötyä EU:sta edelleen ja siitä on sitten suostuttu neuvottelemaan.

Toimituksen poiminnat