Sellainen tavallinen

Kiitos hyville Yle uutisille

 • Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018
  Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018
 • Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018 painotettu
  Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018 painotettu
 • Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018 painotettu virhemarginaalit
  Yle kannatusmittaus, lokakuu 2018 painotettu virhemarginaalit
 • Eduskuntavaalit 2015 tulokset
  Eduskuntavaalit 2015 tulokset

Kiitos Yle ja Taloustutkimus. Vaihteeksi kiitän kritisoinnin sijasta puolueiden kannatusmittauksien uutisoinnista. Kiitokseni perustuu kannatusmittauksien vastausaineistojen tarkempaan esittämiseen kuin muilla medioilla.

 

Haluaisin silti kysyä vastausaineistosta, että miltä puolueiden kannatus näyttäisi muokkaamattomana, kun vastausaineistoa on muokattu 9,8 %?

 

Ymmärtäisin Taloustutkimuksen ennustavan eduskuntavaalien äänestysaktiivisuudeksi 68,8 %.

 

Ohessa on esitetty kannatusmittauksien tulokset painottamattomana ja painotettuna "äänestäjien" osuuden mukaan, mikä ei varmasti vastaa puolueiden kannatuksen muokkaamiseen muuten kuin antamattomien äänien määrän muuttumisena. Myös painotettu versio, jossa on esitetty 1,8 % virhemarginaali harmaana alueena.

 

Kuinka paljon puolueiden kannatusta on korjattu?

 

Jos ette koskaan ole lukeneet Ylen loistavaa tausta-aineistoa, siinä kerrotaan kannatusmittauksien tekemisestä esimerkiksi seuraavaa:

Kannatusarvion laskentatapa, virhemarginaali

Kannatusarvio on laskennallinen tulos näihin kysymyksiin saaduista vastauksista.

“Äänestin eduskuntavaaleissa” ja ”äänestin kunnallisvaaleissa” -tulosta verrataan vastaavien vaalien todelliseen tulokseen. Kullekin puolueelle lasketaan korjauskerroin, jolla viime vaaleissa äänestäneiden tulos oikaistaan vaalitulosta vastaavaksi. Näillä kertoimilla korjataan samojen vastaajien “äänestäisin nyt” -tulos. Tällä menetelmällä ”uudet äänet” (ei äänestänyt ekv 2015, kv 2017), kertoi puoluekantansa nyt) lisätään puolueiden kannatukseen pienentävällä painokertoimella. Tämä kerroin ei ole puoluekohtainen, vaan kaikille puolueille sama.

Kannatusarvion virhemarginaalit ovat 95 prosentin luottamustasolla suurimpien puolueiden osalta ilmoitetaan kunkin jakson yhteydessä. Korjauskertoimien ansiosta tulos on kuitenkin käytännössä tarkempi kuin pelkkä tilastollinen virhemarginaali osoittaa.

Ylen vastausaineisto (pdf)

http://data.yle.fi/dokumentit/Uutiset/puoluekannatuslokakuu2018

 

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus kirii, keskusta vajoaa, SDP selvästi suurin – vihreiden alamäki jatkuu

https://yle.fi/uutiset/3-10496137

 

Jos tutkimusta tehdään tietyn lopputuloksen toivossa, tutkimuksen tulokset ovat vaarassa vääristyä. Sama on mielestäni kannatusmittauksissa, jotka ohjaavat vaalien äänestyksen lopputulosta.

 

Extra:

Helsingin Sanomat eivät välitä esittää vastaamattomien osuutta HS-gallupista?

Kysytty sähköpostitse toimittajalta ja Helsingin Sanomien politiikan toimitukselta 16.10.2018 sekä Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmelalta 20.10.2018 ilman vastausta.

Helsingin Sanomat: Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen, 16.10.2018

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005865488.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Jos ette koskaan ole lukeneet Ylen loistavaa tausta-aineistoa, siinä kerrotaan kannatusmittauksien tekemisestä esimerkiksi seuraavaa:"

Linkki olisi riittänyt, onhan se aina Ylen/Taloustutkimuksen gallupeissa.

http://data.yle.fi/dokumentit/Uutiset/puoluekannat...

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kiitos kommentista. Kopioitu nettiosoite ei ollut muuttunut linkiksi.

Nyt linkki on korjattu.

Pelkän linkin takaa olisi pitänyt lainaamani kohtaa hakea useamman sivun selaamisen jälkeen, minkä takia näin tärkeäksi nostaa asian erikseen tekstiin luettavaksi, jos kaikki eivät avaa linkkejä.

Toimituksen poiminnat