Sellainen tavallinen

Minusta ei olisi tullut insinööriä Sipilän hallituksen aikaan

Opintorahan leikkaaminen...

Kokoomus, keskusta ja siniset jaksavat leikata. Heidän puheissaan se kuitenkin kääntyy niin, että opintotukea nostettiin.

Opintorahaa leikattiin ja opintotuen opintolainan osuutta tuesta nostettiin. Kela

Samalla opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin. "Tuen määrä pienenee korkeakouluopiskelijoilla, jotka eivät voi saada yleistä asumistukea puolison tai muun ruokakunnan jäsenen tulojen vuoksi." Soluasunnossa toisen opiskelijan tulot olisivat vaikuttaneet tuloihini?

 

En yksinkertaisesti olisi opiskellut lainarahalla. En lähtenyt lukioonkaan korkeiden opiskelumateriaalimaksujen pelossa. Ottaisinko sitten lainaa max. 650 euroa kuukaudessa, jos en ammattikoululaisena pärjäisikään ammattikorkeakoulussa vieraassa kaupungissa?

 

Opiskelut opiskeluina ja työt töinä. Kesän töiden jälkeen rahaa jäi säästöön, että opiskelujen aikaan ei tarvitsisi työskennellä alan ulkopuolella. Miten kaupunkiin muutenkaan olisi mahtunut arviolta 120 talotekniikan koulutusohjelman opiskelijaa töihin omalle alalleen opiskeluaikojen ulkopuolella? Kesäkuukausinakin opiskelupaikkakunnalla paikkoja tuntui olevan vapaana vain muutama.

 

Opintorahan leikkaaminen opintojeni aikaan olisi luultavasti ajanut minutkin töihin. Kuten luulen Sipilän hallituksen toimienkin ajaneen useat opiskelijat töihin. Yllättäen suurimmat luvut työllistymisestä kuukaudessa löytyvät opintorahan leikkaamisen jälkeen.

 

9 000 työllistettyä 2017/8 - 2017/9

11 000 työllistettyä 2017/9 - 2017/10

9 000 työllistettyä 2017/10 - 2017/11

 

Kolmen kuukauden aikana 29 000 työllistettyä. Enemmän Sipilän hallituksen aikana kuin minään muuna 3 kuukauden aikana. Samassa ajassa työttömiä väheni 4 000.

 

Jos Sipilän hallitus olisi työllistänyt samassa tahdissa koko olemassa olonsa ajan (42 kuukauden ajan) tuloksena olisi ollut 406 000 työllistettyä enemmän.

 

Taas luvattiin työllistää 100 000 ihmistä lisää. Keneltä leikataan seuraavaksi?

 

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.

 

www.äänioikeus.fi

 

Olen eduskuntavaaleissa sitoutumattomana ehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä Suomen kommunistisen puolueen listalta.

 

Ei hallitukselle, ei puolueille

Annan mahdollisuuden äänestää EI

Lupaudun äänestämään hallituksen luottamusta vastaan sekä äänestämään jokaista lakiesitystä vastaan.

Jos kannatat jotain lakiesitystä, äänestä ehdokasta, joka kannattaa kannattamaasi lakiesitystä.

Useammalla lakiesitystä vastustavalla ehdokkaalla tarvittaisiin yhteistyötä oikeiston ja vasemmiston kesken.

Kohdistetty 1 479 477 antamattomalle äänelle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Sipilän hallitus pelottelee velkaantumisella ja velkaannnuttaa opiskelijoita.

Pitää olla varma opintojensa lähtöpisteessä ettei jää velkoihin ilman tutkintoa, jos opinnot kärsisivät opiskelun oheisesta työstä, jolla pitäisi maksaa lainaa tai elantonsa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eikä minusta tullut insinööriä Rafael Paasion ja Kalevi Sorsan aikana. käytetäänkö tässä taasen Juha Sipilän nimeä oman illuusion tunnetuksi tekemiseen. Muuten kun olen veroilla avittanut insinööriksi tuloasi miten minä ja muut hydymme siitä näin Espoolaisena.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Älä turhaan lausu Sipilän, suuren johtajamme nimeä. Jos kuitenkin sen lausut, olkoon se yksinomaan positiivisessa valossa hallituksen onnistuessa - tällöin olkoon se Sipilän hallituksen ansiota. Epäonnistumisen hetkellä olkoon kyseessä vain hallitus ja sen Keskustan hallituskumppanit.

Näinhän tämä menee sinun mallisi mukaan. Muut eivät vaan jaa varauksetonta ihailuasi ja uskollisuuttasi.

#koulutuslupaus

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kaistakorven profiilikuvauksessa oli taanoin että lähellä vihreitä joten tuo sinun vitt......u Juha Sipilää kohtaan on vain katkeruutta ja kateutta, DI Sipilän osaamisen toimivuutta vastaan.. Muuten ei tyhjät pulpetepit oppia koulutusta kaipaa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Oliko sinulla vastaava tilanne opintojesi kanssa Paasion ja Sorsan aikaan?

Hyödyt espoolaisena siitä, että olen muuttanut työn perässä ja maksan veroni asuinkuntaamme.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Paasion ja Sorsan aikaan juuri luotiin meille tämä "kaikillekaikkeavastikkeetta -systeemi", jonka turvin meille kasvatettiin tämä nyhverö sukupolvi, joka ei tajua, että nykymuodossaan tämä yhteiskunta ei kykene paapomaan kaikkia samalla tavalla, kuin silloin muinoin, kun elettiin vahvassa nousukiidossa.
Te ette tajua, että silloin ja varsinkin niitä hyviä vuosikymmeniä ennen, meillä moni asia oli eri tavalla. Nyt te olette tottuneet vain ottamaan, mutta ette ole valmiita antamaan mitään vastineeksi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #25

Onneksi jotkut ovat tyytyväisiä, kun opiskelijoilta ja eläkeläisiltä leikataan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Poliitikkojen motto on, ettei Suomi pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Oy Suomi Ab pörssiyhtiö.

Mihinkään ei voi panostaa, kun kaikki on annettava sijoitusyhtiöiden vastuulle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omana opiskeluaikanani opintorahaa sai anoa opintolainan lisäksi. Lainaa sai noin 4000 markkaa lukukautta kohden valtion takaamana (siis noin 8000 markkaa vuodessa) ja opintorahan määrä oli vain jotain 600 markkaa vuodessa. Muistaakseni opintorahaa ei kuitenkaan myönnetty vanhempiensa kanssa kotona asuville.

Joten mikä tänä päivänä on huonommin kuin silloin? Kuitenkin valmistuin.

Risto Salonen

Ehkä muistat väärin, mutta opintorahaa ei saanut, jos vanhemmilla oli kohtuulliset tulot asui kotona tai ei. Mutta jos oli naimisissa, ei vanhempien miljoonat enää vaikuttaneet.
Asumistukea ei saanut eikä kesätyöpaikkakaan ollut aina omalta alalta.
Tosin silloin valmustuttiin nopeammin. Syy, seuraus vai motivaatio?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Oliko se 4000 markkaa opintolainaa vuodessa, jos lukukausi jakautuu molemmille vuosille?

50 markkaa kuukaudessa opintorahaa?

En sinänsä vertaile aikoja toisiinsa.

Kerroin omat ajatukseni auki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikein tiedä mitä tarkoitat, mutta syksyllä alkavalle lukukaudelle sai sen 4000 markkaa ja vuoden vaihteen jälkeen alkavalle lukukaudelle sen toisen osan. Opintoraha, jota ei tarvinnut maksaa takaisin, oli jotain aivan ylimääräistä, jota pidettiin valtion jalomielisenä lahjana. Olkoonpa sitten, että olikin suuruudeltaan vain sen viitisenkymppiä kuussa, mutta ilmaista rahaa joka tapauksessa.

Valtiota ei kukaan silloin moittinut opiskelijoiden aseman huonoudesta. Päinvastoin, pidettiin hienona, että valtiolta sai korkotukea ja takausta. Pankkeja sen sijaan kritisoitiin nihkeydestä myöntää niitä lainoja, vaikka valtion takauskin oli olemassa.

Kun Kekkonen julisti hätätilan Suomeen vuonna 1975, niin pankit napsasivat 20% pois siitä opintolainan maksimimäärästä. Varsinkin liikepankit yhteisellä sopimuksella. Osuuspankit taisivat loppujen lopuksi myöntyä maksamaan koko maksimitaatun määrän verran. Tuota lainan pienennystä kesti yhden lukukauden ajan ja osa pankeista maksoi lisälainana takaisin sen nipistetyn osuuden sitten myöhemmin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #22

Tulin sekoittaneeksi lukukauden lukuvuoteen.

Varmasti helpompaa olla saamassa enemmän kuin saamassa vähemmän nykytilanteesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä sai pohtimaan vaikuttaako soluasunnossa asujan opintotukeen muiden asukkaiden tulot? Tuolla intensiteerilläkö perehdyt kaikkeen, mihin otat eduskuntavaaliehdokkaana kantaa?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Heitin kysymyksen kirjoituksen yhteyteen. Kirjoituksen tarkoitus ei ollut olla "selvitys".

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Vihainen nuorimies.

Kun minä opiskelin, pääministerinä olivat demarit Mauno Koivisto, Raafael Paasio ja Kalevi Sorsa. Opintoraha oli 0 €, ei ollut Kelaa eikä asumistukea. Valtion takaamaa opintolainaa sai muutaman tuhat markkaa vuodessa, mutta se piti tietenkin maksaa takaisin. Kun se laina ei riittänyt, niin sukulaisten henkilötakauksella lisää pankkilainaa. Hauskaa pidettiin ja ajoissa valmistuttiin. Kyllä se Sipilä on vittumainen mies.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Onhan se vittumainen mies, kun esimerkkisi mukaan riippuu sukulaisista pääsetkö opiskelemaan vai et?

Jos ei saisi henkilötakausta, eikö se ole eriarvoistavaa politiikkaa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"En yksinkertaisesti olisi opiskellut lainarahalla. En lähtenyt lukioonkaan korkeiden opiskelumateriaalimaksujen pelossa".

Sehän on sinun valintasi. Minä, ja muut ikäpolveni ihmiset opiskelivat lainarahalla. Viimeisenä opintovuotena valtio tosin tuli sen verran vastaan, että tuli sen lainan takaajaksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vastaavia kokemuksia kuin edellä.

Itse aloitin opiskelut vuonna -90, tuolloin opintolaina oli pääasiallinen rahoitusmuoto. Jossain vaiheessa korko pomppasi yli 16 prosentin ja pankin marginaali oli nykytasoon verrattuna huima vaikka laina olikin valtion takaama.

Vuonna -95 lainaa oli yli 90 000 markkaa josta arviolta puolet oli mennyt Tampereen Doorikseen. Elintasoa lisäsi iltaduuni yhdessä räkälässä keskikaljaa kaataessa, kesäisin pääsi kesätoimittajaksi oman alan töihin. Blogistin logiikalla kukaan ei olisi tuolloin opiskellut.

"Lupaudun äänestämään hallituksen luottamusta vastaan sekä äänestämään jokaista lakiesitystä vastaan."

Melkoinen lupaus tietämättä mitä lakiesitykset ovat. Kattaako tuo mahdollisen esityksen opiskelijoiden aseman parantamisesta nykyisestään?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Blogistin logiikalla blogisti kertoi itsestään. Ei kaikista.

Kattaa se. Ei muutosta ainakaan huonompaan suuntaan.

Mukana tulisi olla molempien ryhmittymien ("oikeiston" ja "vasemmiston) kannatusta.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#12

Dooris oli ehkä paras ravinteli ikinä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä vaikuttaisi pikaisella arviolla nyt kerrotun, että 60-, 70- ja 80-luvuilla sekä 90-luvun alkupuolella oli paljon kovempaa. Mainiota, ennen se vasta oli rankkaa eikä tuntunut missään.

Sen jälkeen asiat kehittyivät parempaan suuntaan pitkään kunnes sitten lähdettiin toiseen suuntaan. Ilmeisesti olette sitä mieltä, että juuri opiskelijoiden tuli olla leikkauksen kohteena, jotta heillä ei olisi paremmin kuin ennen vanhaan.

Itse opiskellessani Otaniemessä sähkö- ja tietoliikenneteksiinkan laitoksella 90-luvulla velkaa kertyi, mutta saattoi olla silloin varsin rauhallisin mielin sen suhteen, että vakinainen työpaikka löytyy ja velat tulee maksettua. En tunne yhtäkään silloisista opiskelukavereista, jotka eivät olsi sieltä työllistyneet suoraan kokopäiväiseen duuniin siirryttyään työelämään.

Tänään on aika lailla toisin. Akateeminen työttömyys on edelleen melkoinen - toki aloissa on eroa.

Itse en näe miksi nykyopiskelijoilla ei saisi olla asiat paremmin kuten ne joku aika sitten olivat.

#koulutuslupaus

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Nyt pitää leikata.

Kaikki tuet, etuudet ja eläkkeet pois.

Kaikki pärjää omillaan.

Tämähän on hallituksen päämäärä?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Yksinkertaisesti, kun rahat eivät riitä, niin joistain täytyy tinkiä. Niinhän se on sinullakin omassa taloudessa.

Jossain vaiheessa on eletty yli varojen velkarahalla ja nyt täytyy tilanne normalisoida. Näin on tehtävä riippumatta siitä kuka on pääministerinä.

Hyvä näin, että velkaa ei jää maksettavaksi sinunkin lapsille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #34

Se mistä jostain tingitään on arvokysymys. Se että ennen vaalikautta luvataan ettei koulutuksesta leikata ja leikataan, on täyttä huijausta.

Kun kilvan VATTin tutkimuksen jälkeen ennen vaaleja l uvataan leikata haitallisista ja pysähtyneisyyttä tukevista yritystuista eikä leikata senttiäkään, se on huijaus toiseen suuntaan.

Olisi ollut mahdollista pitää molemmat lupaukset olla leikkaamatta koulutuksesta ja vähentää yritystukia ja olla vaikka laittamatta enää tukirahaa uusiin tuulivoimahankkeisiin.

Näin ei tehty vaan valittiin toisin pettäen molemmat lupaukset.

Yleisluontoinen perustelusi siitä, että jostain on leikattava ei oikein kanna.

Muista aina yritystukiin puuttumatta jättäneen budjettiriihen jälkeisen Orpon lausuman: Kaikilla tuilla oli puolustajansa.

Niin varmaan oli, kukahan puolustaisi nuoria?

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #34

Mikäli jakovaraa ei ole, niin kuinka kansanedustajien palkat sitten nousevat? Miksi leipäjonot pitenee ja köyhyys lisääntyy, kun on kuitenkin tämä talouskasvun aika? Voisiko olla, että tämä talous kasvaa ainoastaan siellä Sipilän & kumppaneiden vakuutuskuoriin kätketyissä osakesalkuissa? Nyt herätys, ihmiset!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Koska kansanedustajien jo parisen vuotta sitten päätetyillä palkkiokorotuksilla ei ole mitään merkitystä valtiontaloudelle. Heitä on vain kaksisataa. Kun puhutaan kahdesta miljoonasta palkan tai edun saajasta, niin ero on kymmenentuhatkertainen.

Köyhyys on viimeisten kahden vuoden aikana vähentynyt eivätkä leipäjonotkaan ole pidentyneet. Ne pitenivät vajaat kymmenen vuotta sitten aina kolmen vuoden takaiseen aikaan.

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #47

Saisiko jotain näyttöä köyhyyden vähentymisestä ja leipäjonojen pituuksista? Hs:n valtakunnallisesta köyhyyskyselystä voi ainakin lukaista, ettei köyhien asema Suomessa ole kovin paljoa parantunut tämän hallituskauden aikana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

Tilastokeskuksen dataa viime vuodelta:

https://www.iltalehti.fi/talous/a/201805242200965500

Kommenttini tärkein sanoma oli kuitenkin tuo vertailu kansanedustajiin. Kansanedustajat muodostavat maan ylimmän lakia säätävän elimen ja heitä on koko kansasta vain 200 kappaletta. Useat heistä joutuvat luopumaan ansiotyöstään ja muuttamaan toiselle paikkakunnalle, joka on kalliimpi kuin kotipaikkakuntansa, jossa olevan asunnon kustannukset eedelleenkin jäävät jäljelle. Lisäksi vaalityö edellyttää useimmilla heistä myös henkilökohtaista rahallista ja ajallista satsausta.

Heidän palkkansa vastaa urakalla töitä paiskivan betoniraudoittajan tulotasoa tai keskikokoisen PK-yrityksen osastopäällikön palkkaa. Miksi juuri tuohon pitäisi kiinnittää huomiota jonkinlaisena "ongelmana"?

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #55

Tilasto oli vuosilta 2005 - 2016. Sipilän hallitus aloitti 2015 toukokuussa. Olisi kiva saada tietoa viimeisen 2 vuoden ajalta. Uskon, että kepulaisittain mennään alas kuin lehmän häntä.
Ja veikkaan, että ansiotyöstä luopuminen ei ole mikään kynnyskysymys kansanedustajalle, kun palkka nousee monta tonnia. Ja käsittääkseni kansanedustajille maksetaan myös huomattavaa kulukorvausta siitä, että joutuvat työn takia asumaan ulkopaikkakunnalla. Eli en näe mitään perusteita sille, että ennestään korkeaa palkkaa nostetaan, kun tavalliset kansalaiset joutuvat luopumaan lomarahoista ja tekemään ilmaista työtä (kiky).

Risto Salonen

Akateeminen työttömyys on tosiaan noussut vähän liian korkeaksi, keskimäärin. Saako nyt opiskella sellaisia aineyhdistelmiä, jotka tuntuvat kivoilta mutta, joilla ei työllisty.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Monelta näytti menevän blogin ydin yli hilseen, vaikka väittävätkin opiskeleen.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Voi teitä, kaikesta ruikuttajia.
Kun minä aikoinaan lähdin opiskelemaan, oli minulla pieni lapsi, juopon ukon olin nedellisenä vuonna heittänyt pihalle, takana ei ollut huolehtivaa perhettä, sillä sain maksaa siitä, että en kunnioittanut avioliittovalaa, eikä pankkitilillä rahaa muuta kuin edellisen kuun palkka.
Kaiken lisäksi olin opiskelukavereitani jäljessä jo lähtöasetelmissa, kun takan ei ollut kuin kanskoulupohja ja muut olivat ylioppilaita tai jotain...
Siinä sitten opettelin varsinaisen oppimateriaalin ohessa kaiken sen, minkä muut jo osasivat. Kun aloitin matikan opiskelun, en edes tiennyt, mikä on yhtälö. Ja aloittelin sentään teknisen koulun opintoja.
Ensimmäinen ja toinenkin vuosi osin olivat aika rankkoja, mutta kolmantena jo vähän helpotti, kun perusasiat olivat hansakassa ja niinpähän vain valmistuin tekusta pari kymenystä huonommilla papereilla kuin priimus, keskiarvon ollessa piirun verran alle ysin.
Rahaa ei ollut, mutta toisaalta, ei ollut aikaa sitä kuluttakaan, kun lapsi ja opiskelu vaivät kaiken ajan. Siksi joskus raivostuttaa, kun nykyään kakki kitisevät ihan turhasta ja kaikki haluavat vaan nyysiä jotain yhteikunnalta, mutta kun ei sitä jakovaraa ole kaikille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokaiselle elämässä on oma lähtötaso se viitekehys, johon normaaliutta tai hyväksyttävää olotilaa verrataan. Kaikki huononnus siihen onkin sitten hirveätä. Tuo ikäpolvien välinen suhtautumisero, joka Suomessa on nähtävissä, on kansakuntina nähtävissä esimerkiksi suomalaisten ja ruotsalaisten välillä

Olin kerran firman seminaarissa Ruotsissa ja iso porukkamme saapui tilausbussilla hotellille, jonne piti majoittuman. Kun kirjoitimme itseämme sisään respan tiskin ääressä reseptionisti pahoitteli, että huoneemme eivät vielä ole valmiit, mutta voimme viedä tavaramme komerosäilytykseen ja ottaa ne sieltä huoneeseemme seuraavalla seminaaritauolla.

Muutama ruotsalainen "raavas mies" alkoi valittaa kimeällä äänellä kuinka kauheata on kun ei saa tavaroitaan heti huoneeseen: "Det är obekvämt att man inte får genast sina grejor in i rummet". Silloin teki mieli sanoa, että mitähän tuohon toteaisi 40 asteen pakkasessa talvisodan juoksuhaudassa taistellut soturi. "Litet obekvämt..."

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Huomasitko etten ruikuttanut?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En osoittanut sormellani juuri sinua, vaan päivittelin lähinnä yleiseti tätä, nykynuorten passiivista otetta elämään, sekä kaikkeen itseään koskevaan ja tapaa siirtää vastuu menestymisestään yhteikunnan, tai jonkin muun ulkoisen tahon harteille, vaikka viimekädessä onnistumisemme ja menestyksemme on vain ja ainoastaan meistä itsestämme kiinni. Toki on asioita, joita tämä yhteikunta suorastaan jarruttaa ja kohtelee joitakin ihmisiä täysin ihmisarvoa alentavasti ja epäoikeudenmukaisesti, mutta jos nyt ajatellaan nuorta miestä, vaikkapa nyt sinua Jani, niin et voi vakavalla naamalla tulla sanomaan, että et olisi insinööri, jos..... ei, ei se niin mene. Se tie olisi vain ollut hiukan kivikkoisempi, mutta yhtäkaikki, se tie olisi ollut kuljettavissa - ehkä vähän hitaammin, mutta kuitenkin.
Sanonpa vielä senkin, että silloin, kun kaikki ei tule valmiiksi pureskeltuna pöytään, vaan sen eteen joutuu vähän ponnistelemaankin, niin silloin päämäärän saavuttamiselle osaa antaa ihan toisenlaisen painoarvon.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #28

Olisi ollut kuljettavissa, mutta en olisi lähtenyt sille Sipilän hallituksen aikana.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #28

Irma Asikainen, nostan hattua mielipiteillesi ja kertomuksellesi itsestäsi.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #35

Kiitos Jaakko. Eikö se niin mene, että jos on jotain mieltä, niin täytyy pystyä myös kertomaan, miksi on sitä mieltä. Panin tuossa vähän "kroppa likoon", että ymmärtäisitte minun tietävän mistä puhun.
Ja, ei minulla tuossa ole mitään hävettävää. Opintolainat on maksettu ja elämää eletty, enkä tiedä, olisiko se ollut sen parempaa tai pahempaa, jos Sipilä olisi ollut tuolloin Pääministerinä. Se on minun tieni, ei Sipilän tai jonkun muun.
Janille haluan sen verran vieä sanoa, että minä en ainakaan työhaastattelussa kertoisi tuota tarinaa, sillä se kertoo sinusta paljon. Jos on valmis luovuttamaan jo ennen kuin on alaoittanutkaan ja vielä tuollaisen, täysin merkityksettömän asian takia, ei anna hyvää kuvaa tavoitehakuisuudesta. Pikemminkin se kerttoo siitä, että olet valmis/halukas menemään siitä, mistä aita on matalin ja sinua ei ohjaa motivaatio, vaan valtion tuet. Kannattaa varoa sanojaan, sillä niistävoi vetää monenlaisia johtopäätöksiä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #39

Sepä siinä ettei tavoitteenani ollut tulla insinööriksi.

Nähtävästi menin sieltä mistä aita on matalin ja opiskelin työttömyyden sijaan.

Nähtävästi opiskelin vain valtion tukien takia.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #41

Se osoittaa vieläkin vankemmin nahjusmaisuutta. Jos ei halua tulla joksikin ja tulee siksi vastoin tahtoaan, kun nyt yhteiskunta sattuu tukemaan, niin se ei kyllä kuvaasi kiillota millään tavalla.
Minä halusin "tyttötekuksi", kun tiesin minulla olevan sille suunnalle taipumuksia ja vaikka olisi ollut helpompaa olla hyväpalkkaisessa työssä ja eläköityä siitä aikanaan, niin valitsin turvallisuuden sijaan uhkarohkean ja turvattoman tien, enkä ole päivääkään katunut, mutta helpolla ei yleensä saa sitä mitä haluaa. Sen etten joutuu joskus ponnistelemaan.
Et vaikuta kovin innostuneelta insinööriltä, joten miksi et sen sijaan, että itket täällä huonoa valintaasi, ottaisi asian kauniiseen käteesi ja opiskelisi sille alalle mille alun pitäen halusit. Nythän sinulla on hyvät pohjat ja sille teolle varmasti jokainen nostaisi hattua.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #45

Irma hyvä...

En ole valmistunut vasten tahtoani insinööriksi.

En itke täällä huonoa valintaani.

Mistä vedät näitä johtopäätöksiäsi...

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #39

Irma, tässä sinun asenteessasi tiivistyykin täydellisesti keskustalainen empatiakyvyttömyys ja sokea itsekeskeisyys. Kun sinun nuoruudessasi on ollut hankalaa, niin ei kyllä tule muidenkaan yhtään helpommalla päästä!

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #39

Ja kyllä Irma, kannattaa varoa sanojaan sillä niistä voi vetää monenlaisia johtopäätöksiä. Sinun sanoistasi olen vetänyt sellaisen johtopäätöksen, että kannatat Sipilän hallituksen harrastamaa riistopolitiikkaa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Et voisi Paula hyvä kauemmas osua noilla kommenteillasi.
Ja tuon arvosteluksi luonnehdittavan osan kommentistani, perusta ihan sille, että olen nähnyt insinöörin ja ihmisen poikineen ja haistan asennevamman melko äkkiä.
En mulla ole mitään sitä vastaan, että ihmisiä tuetaan, jos siihen on varaa, mutta jos koko elämä määrittyy pelkästään sen varaan, miten yhteikunta meitä tukee, niin silloin on jotain ja pahasti pielessä.
Eli veditpä mitä johtopäätöksiä tahansa, niin et näköjään osu maaliin. En minä ihannoi niitä aikoja, mutta jos vastakohtana on sänkyyn mätänevä vanhus tai nuori, terve opiskelija, niin kyllä minä sentää pistän tämän vanhuksen etusijalle.
Lisäksi on iso joukko työttömiä, sairaita tai muuten vaan reunan yli pudonneita, jotka nekin laitan opiskelijoiden edelle.
Meillä olisi paljonkin parannettavaa, monissa asoissa, mutta priorisointi pitää olla kohdallaan.
Nykyään vaan on vallalla sellainen mentaliteetti, niin kuin sinullakin, että vaaditaan ja pyydetään ja jos ei kaikki tule valmiina eteen, niin huudetaan ja haukutaan.
Minä kyllä vastaan huutoni, mutta luulenpa, että pitkässä juoksussa jonkun muun kantti pettää, joten pysystään vaan asialinjalla.

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #53

"Nykyään vaan on vallalla sellainen mentaliteetti, niin kuin sinullakin, että vaaditaan ja pyydetään ja jos ei kaikki tule valmiina eteen, niin huudetaan ja haukutaan." Kuinkahan mahdat perustella että edustan tällaista ajattelumallia?

Toisekseen, toin tuon johtopäätösten tekemisen esille juuri siksi, että vaikuttaa siltä, että itse teet johtopäätökset ihan oman pääsi mukaan, vailla perusteita tai faktoja. Voisikohan olla, että aloittajan pointti ei ole siinä että vaaditaan ilmaista rahaa, vaan siinä, että koulutuksiin tehdyt leikkaukset vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisia osaajia ja työntekijöitä täällä tulevaisuudessa on tai on olematta? Muutenkin, opintotuki ei ole mitään vastikkeetonta rahaa jota vain tulee automaattisesti, kyllä sen eteen täytyy suorittaa tietyt opintopisteet, jotka vaativat usein aika paljon työtäkin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Minusta ei tullut presidenttiä ja se on muiden vika .

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#29:
Olitko ehdolla? Jos olit, on muitten vika ettei sinusta tullut presidenttiä mutta jos et ollut, se on oma vikasi.
Olitpa sitten aikoinaan ehdolla tai et, ilman muuta johtuu myös kulloisestakin hallituksesta, ettei sinusta tullut presidenttiä Holkerin hallituksen aikana tai Ahon hallituksen aikana tai Lipposen kummankaan hallituksen aikana tai Jäätteenmäen hallituksen aikana tai Vanhasen kummankaan hallituksen aikana tai Kataisen hallituksen aikana tai Stubbin hallituksen aikana tai edes Sipilän hallituksen aikana.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Oliko sinunkin aikanasi väärä Pääministeri?

Paula Kukkonen

En muista yhtään sellaista toista pääministeriä, jonka aikana on aikaansaatu näin paljon kurjuutta. Markkinapolitiikka on johtanut vanhusten hoivan yms. kilpailutukseen ja tähän nykytilanteeseen, luonnonvarat pilataan ja myydään ulkomaille, koulutuksesta leikataan eikä ihmisillä ole varaa enää opiskella. Joten on aika aiheetonta irvailla siellä, että kritiikki pääministeriä kohtaan olisi turhaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #48

#48:
Ei tarvitse muistella edellistä pääministeriä kauemmaksi, tai kahta, jos Stubbin kausi lasketaan Kataisesta erilliseksi. Silloin saatiin aikaan mittava työttömyyden kasvu, viennin romahtaminen, velkaantumisen vauhdittuminen, vaihtotaseen heikkeneminen ... Oltiin hyvää vauhtia menossa samaa tietä kuin Venezuela. Onneksi se kehitys saatiin kääntymään ettei olla samassa tilassa kuin Venezuela tänään.

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #50

Nyt ollaan hyvää vauhtia menossa siihen suuntaan, että ihmisillä ei ole varaa perusterveydenhuoltoon, opiskeluun tai elämiseen ylipäätään, sosiaaliturva katoaa, vanhukset jää hoivajättien "hyvään huomaan"...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #52

#52:
Onnistutko todella psyykaamaan itsesi uskomaan noita juttujasi vai onko tarkoitus vain psyykata muita?

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #57

Vastikään hallituksen hankkeena oli moninkertaistaa terveyskeskusmaksut, ja perusturvaa on leikattu vähätuloisilta. Mitä psyykkaamista siinä on?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #58

Sosiaali- ja terveysministeriön pääluokka on kasvanut tämä hallituskauden aikana 16 % ja työpaikkojen määrä yli 100 000:lla. Se niistä leikkauksista.

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #64

Työllisyys on lisääntynyt pakkotyöllistämällä työmarkkinoiden ulkopuolisia henkilöitä perusturvan leikkauksilla. Tämä on pelkkää tilastoilla kikkailua.
Ja mihinhän ne sosiaali-ja terveysministeriön + 16% on uponnut? Vanhusten hoivapalveluihin, julkiseen terveydenhuoltoon? Vai kenties sote-pomojen palkkoihin, yksityiselle sektorille, firmoille, joiden osakkeenomistajina on hallituspuolueiden jäseniä, yms? Mietinpä vaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #66

#66:
Kun faktat eivät kelpaa, jäljellä on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa. Tällä näkymättömällä kirjoittelijalla on vakava henkilökohtainen ongelma tai hän on trolli.

Kun hän käyttäytyy kuten trolli, näyttää trollilta ja vielä nimikin on kuin trollilla, hän on todennäköisesti trolli. Jatkakoon siis spämmäämistään itsekseen.

Paula Kukkonen Vastaus kommenttiin #67

Henkilökohtainen ongelma on Sipilän kurjistamispolitiikka, jonka tavoitteena on vain omien intressien edistäminen heikossa asemassa olevien ihmisten kustannuksella. Ihmeellistä ja suoranaista hyväuskoisuutta on, kuinka kaikki eivät tätä ymmärrä, ja nielevät tämän satusedän valheet kerta toisensa jälkeen. Onneksi ilmassa alkaa olla muutosta ja ainakin osa ihmisistä on heräämässä todellisuuteen. Toivotaan ettei ole liian myöhäistä.

Toimituksen poiminnat